top of page
  • Yazarın fotoğrafıSHDD

Sedef Hastalığı Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Haz 2022


Sedef Hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklık sisteminin normal çalışmasıyla ilgili olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemindeki bu bozukluk, derideki hücrelerin hızla çoğalmasına neden olur. Çoğalan bu hücreler deri yüzeyinde birikmeye başlar. Deride bir hücre yaklaşık 28-30 günde olgunlaşıp deri yüzeyinden atılırken, sedef hastalarında bu süre 3-4 güne iner dolayısıyla hücreler atılmadan yeni geldiğinden deri yüzeyinde birik olur ve bu nedenle deride kalan, üzeri kepekli sedef plakları oluşur.

Bağışıklık sisteminin rolü nedir?

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korunmak için çalışan hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin normal çalışma düzeninin bozulması ile bazı hastalıklar ortaya çıkar. Sedef hastalığında bağışıklık sisteminde yer alan hücrelerin anormal çalışması derideki hücreleri uyarak hızla çoğalmalarına neden olur.


Bağışıklık sistemi hücrelerinin anormal çalışmasının ve derideki hücreleri uyarmasının kesin sebebi bilinmese de bazı tetikleyici faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.

194 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page